Helicobacter test

od strane | jun 22, 2020 | Testovi za samotestiranje

Helicobacter pylori je bakterija koja je pronađena relativno skoro i za čije otkriće su dvojica naučnika dobila Nobelovu nagradu.

To je gram negativna bakterija, sitna i veoma pokretna. Može da opstane u izrazito kiseloj sredini, sa vrlo malo kiseonika, pa joj kao odlično stanište odgovara sluzokoža želuca.

Infekcije ovim bakterijom su dugotrajne, često bez ikakvih simptoma, ali je samo postojanje ove bakterije često uzročnik kancera i čira želuca i dvanaestopalačnog creva.

Bakterija se prenosi kapljičnim putem, najčešće preko nedovoljno opranih ruku nakon korišćenja toaleta. Može takođe da se prenese preko kontaminirane vode i hrane.

Najčešći simptomi koji vode do sumnje na Helico infekciju su: bol u želucu, mučnina, povraćanje, gorušica, nadutost, problemi sa varenjem, tamna krv u stolici, nedostatak apetita, loš zadah, anemija…

Dijagnostiku ove bakterije je moguće uraditi i kod gastroenterologa, ali je u pitanju veoma invazivna metoda – gastroskopija želuca (endoskopski pregled pri kom se uzima biopsija) jedna veoma neprijatna metoda.

Uz myCare® Helicobacter test možete na brz i pouzdan način, iz samo jedne kapi krvi iz prsta, utvditi da li je ova bakterija uzrok vaših problema sa želucom. Pre testiranja nije potrebna nikakva posebna priprema i nije potrebno ukidanje bilo koji lekova.

Sa gotovim rezultatom, obratite se svom izabranom lekaru za dalju terapiju.

„Šta god da pojedem, kad god i u kom god intervalu, počinju mučnine pomešane sa bolom u gornjem delu stomaka. O ljutoj i začinjenoj hrani nisam smela ni da pomislim. U torbi sam uvek imala šumeći Ranitidin i Nolpazu, lekove koji mi pomažu kod varenja i bolova. Jedan popijem pre svakog obroka, drugi posle obroka. I tako tri-četri puta dnevno, svaki dan. Šta god da pojedem, toliko bolova sam imala da nisam smela da se usudim na ijedan obrok bez lekova. To je trajalo tako četiri-pet meseci sve dok nisam počela konstantno da povraćam i izgubila 7kg za mesec dana. Tek kad mi je okolina skrenula pažnju na moj problem, koji sam nesveno odbacivala i mislila da je prolazan, otišla sam kod doktora. Nakon analiza krvi i kompletnog sistematskog pregleda, sve je bilo u redu, ali ja sam i dalje imala bolove i mučninu praćenju povraćanjem. Doktor mi je preporučio da uradim test na Helicobacter. Isti dan sam ga kupila u apoteci i uradila ga čim sam stigla kući. Bio je pozitivan. Imam Helicobacter u želucu! Sutradan sam od doktora dobila antibiotike i posle samo tri doze, već mi je bilo mnogo lakše. Nakon duge terapije protiv ove bakterije, sad mogu da kažem da sam izlečena. Jedem sve što poželim, bez ikakvih problema i bolova. Helicobacter u mom želucu je prošlost.“

Ivana, 45 godina, Subotica