Viola pH test

Viola pH test određuje nivo kiselosti vaginalne flore, što je usko povezano sa infekcijama koje predstavljaju opasnost po zdravlje i trudnoću.

Šta je vaginalni pH?

Normalna vaginalna flora pruža prirodnu zašitu reproduktivnih organa protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Razne vrste dobrih laktobakterija podržavaju vaginalnu floru, čineci optimalni pH sredine blago kiseo, izmedju 3.8 i 4.5, upravo ono što obezbeđuje efikasnu zašitu od patogenih bakterija i gljivica. Narušvanje ovog sistema je lako moguće čestom upoterbom antibiotika, neadekvatnom higijenom, kao i u toku dojenja i kod menopauze. Kada usled nekog od ovih faktora poraste vaginalna pH, bakterije i gljivice dobijaju priliku da se razviju i počinju da rastu stvarajući infekcije. Vaginalne i gljivične infekcije su najčešće dugotrajne, neprijatne, sa jako izraženim simptomima koji stvaraju osećaj nelagodosti i najčešće zahtevaju dugotrajnu i ozbiljnu medikamentoznu terapiju a to sve dovodi dalje do sporog vraćanja vaginalnog pH u normalu.

Kad koristiti Viola pH test?

Kako bi bili sigurni da je vaginalni pH nenarušen, i u okviru normalnog opsega, ovaj test nam omogućava da to proverimo i na vreme sprečimo razvoj infekcija.

Ukoliko ste koristili antibiotike, hormonske lekove, imate promene u boji i izgledu seketa, svrab, neprijatan osećaj, uradite test i proverite da li imate gljivičnu i bakterijsku infekciju.

Poseban oprez u periodu letnjih meseci, kada zbog kupanja u bazenima i dugotrajnog nošenja mokrih kupaćih kostima lako dolazi do narušavanja vaginalnog pH i češće se stvaraju vaginalne infekcije.

Za trudnice!

Posebno je važno tokom trudnoće voditi računa jer nelečene vaginalne infekcije mogu da dovedu i do pobačaja i prevremenog porođaja.

Pred kraj trudnoće, posebno u trećem trimestru, moguće je oticanje plodove vode pre termina predviđenog za porođaj. Plodova voda je alkalna (bazna) i ima pH 7, te tako uz pomoć ovog testa možemo utvrditi i da li otiče plodova voda (test štapić će se obojiti u crno – što pokazuje prisustvo plodove vode). Uz ovu informaciju, možete na vreme reagovati, javiti se ginekologu i sprečiti prevremeni porođaj ili pobačaj.

Kako se izvodi test?

Za izvođenje testa treba 30tak sekundi. Operite ruke, smestite su u položaj u kojem stavljate tampon, držite aplikator sa vrhovima dva prsta i vrh aplikatora prislonite što dublje na zid vagine i držite ga tako deset sekundi, izvadite pažljivo aplikator i uporedite zonu na aplikatoru sa kolor skalom na uputstvu. Na osnovu boje utvrdićete da li vaginalna sredina ima normalan pH ili je pH manje kiseo što omogućava rast bakterija i gljivica.

Skroz crno polje na aplikatoru pokazuje da je pH 7 i da je kod trudnica došlo do oticanja plodove vode.

Saveti kako održavati vaginalni pH u granicama normale:

  • Izbegavati pranje jakm sapunima i vaginalno ispiranje
  • Uzimati probiotik vaginalno ili oralno
  • Menjanje tampona i uložaka redovno
  • Korišćenje zaštite prilikom sekualnih odnosa
  • Izbegavanje nošenja sintetičkog veša i uske odeće
  • Redovno vođenje intimne higijene